Bicarbonatul de sodiu


Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) face parte din categoria sărurilor acide. Denumirea ştiinţifică: carbonat acid de sodiu.

Structură :


Masă molară – 84,007 g•mol–1
Stare de agregare - solidă
Densitate g/cm³ – 2,159
Refracţia – 1,500
Punct de topire °C - se descompune la peste 65°C
Solubilitate - 7,8 g/100ml apă la 18 °C
 
O substanta atat de banala si de ieftina. Cine s-ar fi gandit ca poate fi folosita ca leac in multe afectiuni cronice? Si cine s-ar fi gandit ca exista doctori care trateaza cancer cu bicarbonat? Este o substanta care se gaseste in mod natural in toata lumea. A fost insa “descoperit” in 1840, fiind evidenta actiunea lui de curatare. In medicina era folosit in tratarea racelilor si a gripelor. Este stiut ca, datorita PH-ului ridicat (bazic) era chiar efficient in acest context, intrucat ph-ul scazut (acid) este favorabil aparitiei bolilor in organism. Un mediu cu PH putin trecut de 7 este considerat optim, pe cand PH 6 inseamna deja predispozitie la diverse boli.


Un studiu recent a subliniat faptul ca bicarbonatul de sodiu ucide candida si celulele canceroase crescand PH-ul si nivelul de oxigenare al acestor celule. Se pare ca tumorile nu pot supravetui intr-un mediu bogat in oxigen. Tratamentul cu bicarbonat de sodiu ar putea reduce numarul de chimioterapii sau tratamente cu radiatii, care actualmente constituie singurele metode acceptate de tratament al cancerului.  
 
 Bicarbonatul e folosit si in ritualuri de infrumusetare :

- poti folosi bicarbonat pentru a avea o piele fina - cum? amesteci 3 lingurite de bicarbonat cu o lingurita de apa si masezi circular fata cu aceasta compozitie. Pielea se va exfolia usor, astfel ca indepartezi prin acest procedeu celulele moarte. Poti face chiar o masca excelenta daca adaugi si faina sau fulgi de ovaz.
- poti avea un par matasos daca torni cam un sfert de pliculet in samponul pe care il folosesti in mod obisnuit.
- bicarbonatul te scapa de transpiratie - cum? Pentru a indeparta mirosul de transpiratie in zona de sub brat. Poti sa folosesti pentru asta bicarbonat, care absoarbe mirosul, nu il mascheaza doar, asa cum fac produsele parfumate.

-cu ajutorul bicarbonatului de sodiu sau prafului de copt poti avea dinti de un alb stralucitor:
Uda-ti periuta de dinti si imprestie apoi pe ea putin praf de copt in loc de pasta de dinti. Poti sa isi clatesti apoi gura cu un pahar de apa in care ai adaugat o lingurita de praf de copt.

Terapii cu bicarbonat de sodiu
-  Într-un un pahar cu lapte se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte înainte de culcare. Tratamentul acesta este foarte eficace contra tusei.
 
- Persoanele care nu suportă laptele folosesc soluţie de bicarbonat de sodiu în apă -1 lingură de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă.

 - Pentru tratarea durerilor de gât -  clătirea cu soluţie de bicarbonat de sodiu (gargară) – 2 linguriţe la 1 pahar de apă caldă. Bicarbonatul de sodiu umezeşte mucoasa gâtului. Clătirile se efectuează de 5-6 ori pe zi.
   

- Contra guturaiului, solutia de bicarbonat de sodiu se foloseşte sub formă de picături pentru nas. Dacă vă curge nasul abundent, efectuaţi spălături nazale – picuraţi în nas câteva pipete de soluţie şi peste un minut curăţaţi nasul. Procedura se repetă de 2-3 ori pe zi.
  
    -  Contra conjunctivitei se spală ochii cu soluţie de bicarbonat de sodiu. Dar să ţineţi minte că nu se poate să folosiţi acelaşi tampon de vată de 2 ori (şi să îl schimbaţi pentru fiecare ochi).
   
    - Bicarbonatul neutralizează surplusul de acid din stomac. Iată de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului mulţi ani. Dar folosirea lui prea des dă un efect invers: se măreşte cantitatea acidului secretat în stomac. Mai mult decat atât, la interacţiunea bicarbonatului cu acidul se degajă bioxid de carbon, care bombardează pereţii subţiaţi ai stomacului, ducând la alte ulceraţii. Este de dorit să utilizaţi bicarbonat de sodiu cât mai rar, doar când nu aveţi alte medicamente la dispoziţie.
 
    -  Bicarbonatul de sodiu se foloseşte în medicină ca substanţă antiaritmică. Un atac de cord se poate opri administrând 1/2 linguriţă de bicarbonat.
  
    -  Bicarbonatul ajută la hipertonie datorită faptului că activează eliminarea intensivă a lichidului şi sărurilor din organism şi scade tensiunea arterială. 1/2 linguriţă de bicarbonat consumată împreună cu medicamentele dă posibilitatea micşorării dozei acestora.
   
    -  Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra răului de automobil.
  
    -  Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor în caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sânge, la intoxicaţii care sunt însoţite de vomă şi diaree, la febră îndelungată cu transpiraţie abundentă. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepară soluţie de bicarbonat de sodiu şi sare: 1/2 linguriţă de bicarbonat şi 1 linguriţă de sare la 1 litru de apă foarte caldă. Se bea câte 1 lingură la fiecare 5 minute.
  
    -  Au nevoie de bicarbonat de sodiu şi bolnavii cu panariţiu – inflamarea cu puroi a degetului. Începeţi tratamentul imediat ce simtiţi durere pulsantă. Pregatiţi o soluţie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apă fierbinte, în care ţineţi degetul timp de 20 minute. Repetaţi procedura de 3 ori pe zi şi infecţia va dispărea repede.
   
    -  Clătirea cavitaţii bucale cu bicarbonat de sodiu ajută contra durerilor de dinţi. Este deosebit de eficace contra inflamării periostului. Clătiţi gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteţi evita intervenţia chirurgicală.
   
    - Bicarbonatul poate ajuta pasta de dinţi, pentru înălbire. Înmuiaţi un tampon de vatî în bicarbonat de sodiu şi stergeţi dinţii până ce petele galbene vor dispărea. Rezultatul se vede chiar şi după o singură spălare.
   
    -  Bicarbonatul de sodiu nu opreşte eliminarea transpiraţiei, dar neutralizează acizii ei. După cum se ştie, în unii acizi din sudoare se dezvoltă bacterii care dau transpiraţiei un miros neplăcut. Vara, sau
    înainte de antrenamentele sportive e bine să ştergeţi regiunea axilară cu un tampon de vată, înmuiat în soluţie de bicarbonat de sodiu şi mirosul neplăcut nu va mai apărea toată ziua.
  
    - Soluţia de bicarbonat de sodiu preparată dintr-o 1/2 linguriţă la 1 pahar de apă, ne va ajuta să ne tratăm de înţepăturile insectelor. Dacă ungem locul înţepat de câteva ori pe zi, inflamaţia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu dă voie microbilor să pătrundă în rană.
   
    - Putem trata picioarele obosite şi umflate cu o soluţie din 10 litri de apă şi 5 linguri de bicarbonat de sodiu. După 15 minute de odihnă plăcută, cu picioarele în soluţia caldă, veţi putea dansa toată noaptea.
   
    - 90% din bacterii şi pesticide rămân pe legumele şi fructele spălate cu apă de la robinet. Dacă în apă se adaugă bicarbonat de sodiu sau suc de lămâie, legumele şi fructele se spală mult mai bine.
 
    - Daca aveţi negi, trebuie să-i ungeţi cu pastă din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi şi să aplicaţi un pansament.

 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ceai de slabit chinezesc - SANYE ANTI ADIPOSE TEA

Ceaiul Zein | Catalin Botezatu a slabit aproape 9 kilograme cu ceaiul Zein

Ceaiurile diuretice pentru slabit