Dieta Rina sau dieta de 90 de zile

Una dintre cele mai populare diete in momentul de fata in Romania si in Europa in general, Dieta Rina, a fost creeata in America, fiind una dintre dietele care ne promit sa slabim intre 15-20 de kilograme, fara eforturi majore. 

Chiar daca slabim destul de mult, scopul dietei nu este numai pierderea kilogramelor in plus, ci schimbarea metabolismului in general. Cu alte cuvinte, dieta Rina pune metabolismul lenes la treaba, il stimuleaza sa arda mai mult si implicit, sa slabim mai mult. Un metabolism sanatos ne ajuta sa evitam efectul de yo-yo, respectiv acumularea rapida a kilogramelor pierdute, o data ce incheiem dieta si incepem sa mancam normal.

Cum functioneaza dieta Rina? Desi puteti slabi 15 kilograme pe parcursul celor 3 luni de dieta, regimul este unul foarte sanatos, pentru ca nu slabiti mai mult de 1,5 kg pe saptamana, adica exact cat ne sfatuiesc medicii nutritionisti ca fiind ideal. 

Dieta de 90 de zile a fost initial prescrisa sportivilor, insa a fost adoptata si de medicii cardiologi si recomandata celor ce sufera de boli cardio-vasculare, pentru ca are efecte benefice asupra tensiunii arteriale. 

Asa cum ne sugereaza si numele, dieta tine 90 de zile, o puteti intrerupe si mai repede, daca nu doriti sa slabiti atat de mult, insa efectul de schimbare a metabolismului nu mai este garantat. 

Reguli generale ale dietei. Numarul de calorii consumate zilnic vi se poate parea destul de mare, insa dieta este astfel gandita incat sa creeze un echilibru perfect in organism, astfel incat sa slabiti sanatos, fara a va infometa sau a va priva de anumite grupe alimentare.  ZILE DE DIETA

   Există patru tipuri diferite de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor. Pe parcursul celor trei luni, aceste patru tipuri de zile se repetă. 
   Regimul începe întotdeauna cu ziua de proteine, urmează ziua de amidonuri (carbohidraţi complecşi, majoritatea cereale nerafinate şi legume), apoi ziua de carbohidraţi (carbohidraţi simpli, în general cereale rafinate) şi, ultima din cele patru, o zi de vitamine; apoi, din nou, o zi de proteine şi aşa mai departe. 
   A 29-a zi din fiecare lună este Ziua de Apă (se consumă numai apă).   

Ordinea tipurilor de zile este clar evidenţiată; totuşi numerotarea zilelor se poate dovedi utilă. Foarte important: ordinea tipurilor de zile nu trebuie schimbată.

   Serviţi cel puţin trei mese pe zi. în prima parte a zilei, până la masa de prânz, puteţi mânca fructe sau legume (sau sucuri din fructe şi legume) la interval de două ore. Sucurile din fructe sau legume sunt lichide, însă constituie o masă.


   Dacă întrerupeţi mai devreme regimul Rina's 90, schimbarea metabolică nu \ mai avea loc. Corpul are nevoie de timp pentru a se obişnui cu noul regim alimentar. Dacă vă hotărâţi să urmaţi regimul Rina's 90, ţineţi-l până la capăt Rezultatele nu vor întârzia să apară. Dacă rezistaţi timp de trei luni (ceea ce n este deloc dificil) şi urmaţi planul Rina's 90, veţi putea pierde până la 25 de kilograme sau chiar mai mult. Aceasta este cu siguranţă o realizare demnă de toată lauda.

   Pierderea în greutate nu funcţionează la fel pentru toată lumea. Unele persoa pierd un număr mare de kilograme în primele două săptămâni şi apoi întrerup regimul alimentar. Nu trebuie să renunţaţi înainte ca cele 90 de zile să se fi în< sau, dacă sunteţi îngrijoraţi că veţi slăbi prea mult, puteţi trece la regimul alim din Rina's 90, Partea a ll-a.

   In mod special dorim să evidenţiem faptul că dietele extrem de simplificate bazate pe combinarea corectă a mâncării (precum „carne şi salată" sau „salată şi cartofi"), privează organismul de substanţele nutritive de care are nevoie. Această simplificare exagerată a metodei face mai mult rău decât bine, reduce din energie şi afectează sănătatea. Scopul acestui regim alimentar nu este doar de a pierde în greutate, ci de a vă schimba şi înfrumuseţa stilul de viaţă.

   Dacă „trişaţi" şi nu respectaţi principiile planului Rina's 90, trebuie să reluaţi regimul din ziua următoare şi să nu vă simţiţi vinovaţi sau deprimaţi din aceas cauză.PERIOADE ZILNICE DE DIGESTIE

Perioada de purificare durează de la ora 4:00 a.m. până la prânz. Pe durata acestei perioade, este recomandat să mâncaţi fructe sau legume şi să beţi multe lichide (apă sau ceai neîndulcit).

Cea de-a doua parte a zilei, perioada de ingestie, durează de la prânz până la ora 20:00. Această perioadă este destinată prânzului şi cinei. Nu contează atat de mult cantitatea de alimente ingerată cât aspectele legate de combinarea acestora şi intervalul între mese.

- în zilele de proteine, trebuie să existe un interval de cel puţin 4 ore între prânz şi cină.
- în zilele de amidonuri şi în zilele de carbohidraţi, pauza între prânz şi cină trebuie să fie de minim 3 ore.
- în zilele de vitamine, puteţi mânca din 2 în 2 ore.

Cea de-a treia perioadă zilnică este denumită perioada de digestie şi durează de la ora 8:00 p.m. până la ora 4:00 dimineaţa. Pe durata acestei perioade, trebuie să vă abţineţi de la orice fel de mâncare!MICUL DEJUN - FRUCTE SI LEGUME INAINTE DE PRANZ
   Micul dejun nu se schimbă pe parcursul celor 90 de zile de regim: înaintea prânzului, la interval de 2 ore se pot consuma fructe sau legume. Le puteţi combina după gust. Pentru o mai bună digestie, puteţi consuma separat dife tipuri de fructe. Puteţi mânca fructe proaspete sau uscate, legume proaspete seminţe, nuci şi sucuri din fructe şi legume. Pentru un plus de varietate, adaugatii fructe uscate în meniul dumneavoastră.
   Sucurile nu trebuie să conţină zahăr şi se recomandă în special sucul proasp Dacă aveţi un storcător de fructe, profitaţi din plin de acesta.
   Fructele uscate sunt permise; o mână de fructe uscate la o masă va fi suficient. Acestea vor avea un gust aromat dacă sunt înmuiate deoarece vor putea fi mai uşor mestecate.


In zilele de VITAMINE, puteţi consuma, de asemenea, seminţe şi nuci. Cumpăraţi un pachet de 100 grame şi împărţiţi conţinutul în patru porţii. Nucile şi seminţele sunt bogate în grăsimi, iar consumul excesiv de grăsimi nu este bun pentru sănătate, chiar dacă acestea provin din legume. Nu sunt permise nucile şi seminţele prăjite şi sărate. Dacă nu vă plac nucile şi seminţele, le puteţi înlocui cu fructe uscate.1. ZIUA DE PROTEINE

PRÂNZ: alegeţi între carne de pasăre, vită, porc, iepure, curcan, vânat, peşte, fructe de mare, tofu (brânză din soia) sau proteine de origine vegetală.

Pe lângă proteinele alimentare, preparaţi multă salată proaspătă sau alte legume, la abur, înăbuşite sau sote. 

Şi nu uitaţi: o felie de pâine şi 0,3 litri de supă simplă, dacă doriţi. Beţi supa la sfârşitul mesei. 

Nu combinaţi diferitele tipuri de proteine alimentare (carne şi lactate, carne şi ouă sau lactate şi ouă).

CINĂ: aceleaşi tipuri de alimente ca la prânz, cu excepţia supei şi a pâinii. Dacă prânzul include carne, trebuie să aveţi carne şi la cină; acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte alimente alese pentru prânz. Cantitatea de alimente consumată la cină trebuie să fie întotdeauna cât jumătate din cantitatea consumată la prânz.2. ZIUA DE AMIDONURI

PRÂNZ: consumaţi carbohidraţi cu un conţinut bogat în amidon: fasole, mazare; boabe de soia, linte, năut, orez sau cartofi, crupe de hrişcă (sau soia), mei, alte cereale (fierte, înăbuşite sau sotate în cât mai puţină grăsime). Aceste alimente ie puteţi asorta cu salate şi legume. 
Puteţi mânca doar o felie de paine;

CINĂ: aceleaşi alimente ca la prânz, totuşi în cantităţi mai mici şi fără pâine.3. ZIUA DE CARBOHIDRAŢI

PRÂNZ: meniul din ziua de carbohidraţi poate include: mămăligă, cuş-cuş, orice tipuri de paste sau pizza cu legume sau ierburi aromate şi, de asemenea, alte aluaturi (covrigi săraţi, baghete sărate, biscuiţi, grisine şi alte produse de panificaţie fabricate din aluat fără drojdie) prăjituri.
Sunt permise sfecla roşie şi salatele din rucola, varza, salata verde, sau castraveţi.

CINĂ: o felie de tort sau 3 produse de patiserie la alegere ori aceeaşi cantitate biscuiţi sau 3 cupe de îngheţată şi obligatoriu, 4 bucăţele de ciocolată neagra. 
Absolut delicios! 
Dacă nu vă daţi în vânt după dulciuri, răsfăţaţi-vă cu biscuil săraţi sau o felie de pizza ... şi obligatoriu 4 bucăţele de ciocolată neagră.4. ZIUA DE VITAMINE

In ziua de vitamine, fructele şi legumele intră în meniul fiecărei mese.
Combinarea fructelor este lăsată la latitudinea dumneavoastră; totuşi, este de preferat să consumaţi un singur fel de fructe la o masă. 
De asemenea, puteţi consuma fructe uscate, seminţe şi nuci. 
Pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele din fructe, acestea trebuie consumate proaspete şi cu coajă. 
Sunt, de asemenea permise compoturile din fructe, fructele pasate, supele din legume şi fructele coapte. 
Dacă nu vă plac fructele, combinaţi-le sau înlocuiţi-le cu legume proaspete simple (fără sosuri).


ZIUA DE APA
O dată pe lună, obligatoriu după o zi de vitamine (o dată la 29 de zile) urmează o zi de apă, după care începeţi din nou cu o zi de proteine. In zilele de apă veţi bea numai apă. Dacă nu vă puteţi abţine de la mâncare, preparaţi o supă de legume sau sucuri din fructe sau legume proaspete (sau săriţi peste ziua de apă).
Apa este indispensabilă; trebuie să beţi în fiecare zi.


BAUTURI
Beti cel putin 2 litri de apa pe zi, de preferat mai mult. De asemenea, beti ceai si sucuri de fructe sau legume.
-Reţineţi că sucurile de fructe si legume constituie o masa.
-Consumul de alcool incetineste procesul de pierdere in greutate.

***


Nu uitati!

- Disciplina este extrem de importantă: nu trebuie să sari peste niciuna dintre zilele dietei și nu trebuie să încalci regulile de alimentație disociată
- Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei
- Ca lichide, poți consuma apă, ceaiuri si cafea neîndulcite; ideală este însă apa, datorită rolului de detoxifiere
- Fiecare aliment care este recomandat in timpul acestei diete are un rol important in buna functionare a organismului (si pentru propria sanatate), din acest motiv trebuie sa nu le omiteti
- In zilele in care consumati proteine pastrati un interval de circa 4 ore intre pranz si cina, in zilele in care consumati amidonuri si carbohidrati un interval de minim 3 ore intre pranz si cina, iar in zilele in care consumati vitamine puteti manca din 2 in 2 ore.
- Dupa incheierea dietei, pentru alte 90 de zile, continuati sa mancati fructe la micul dejun. Daca in aceste 3 luni de mentinere mai slabiti alte 3 kg, inseamna ca schimbarea metabolismului s-a produs. 


CARE ESTE OBIECTIVUL VOSTRU?
Calculaţi indicele de masă corporală (denumit în continuare IMC). IMC vă ajută să vă hotărâţi asupra greutăţii corporale ideale ţintă şi astfel, să aveţi un obiectiv mai clar. 

Sau măsuraţi-vă circumferinţa taliei: femeile trebuie să aibă 80 centimetri în talie sau mai puţin şi bărbaţii 94 centimetri sau mai puţin.

-Fiţi realişti, urmăriţi-vă scopul şi nu exageraţi.


DATE:
greutate (kg)/ [înălţime(m)]

MASA CORPORALĂ:
Sub 18,5 = subponderal
18,5 - 25 = normal
25 -30 = supraponderal
30 - 40 = obez Peste 40 = foarte obez

Dimensiuni:
TALIE:
ŞOLDURI:
PIEPT:
UMERI:
COAPSE:

IMC ACTUAL:
IMC ŢINTĂ:


TREBUIE DOAR SĂ ÎNCEPEŢI!

***


IDEI DE RETETE:

1. RETETE PENTRU ZIUA DE PROTEINE

piept de pui cu legume
piept de pui la gratar cu salata
tocanita de pui
pulpe la tava cu salata din rosii, castraveti, ardei gras rosu si galben, ceapa, ridiche
2 pulpe de pui cu ciuperci pleurotus si legume la cuptor+ salata de rosii, castraveti si ceapa
2 pulpe despielitate cu roșii, castraveți, ardei gras roșu si verde
2 pulpe de pui la cuptor cu 3 castraveti murati si un ardei iute
2 pulpe de pui + legume la cuptor
2 pulpe pui cu ciuperci si dovlecei cu sos de rosii si usturoi si busuioc proaspat + salata de varza
carne pui + salata varza
carne pui + spanac in sos de rosii si usturoi + salata
salata cu ou, roșii, castraveți, ceapa, ardei gras, morcov
salata din rosii, castraveti, ceapa verde, branza feta + 1 felie paine neagra
ciuperci umplute cu branza si ardei gras + salata
1 chifla cu susan , urda, ciuperci la gratar, ceapa, masline si rosii
omleta cu ciuperci
omleta cu legume (ciuperci, ardei gras si ceapa verde) + rosii
2 oua
1 ou, 1 avocado, 2 broccoli, maslne
1-2 oua ochi sau fierte cu spanac + rosii
2 file somon 400 gr (250gr pranz si 150 gr cina)
2 pastravi file + legume
1 conserva ton + salata
400 gr scoici (250 gr pranz + 150 gr cina)
400 g creveti + tocanita ciuperci + salata
250g file de cod + legume
160 g sardele
2 cotlet carne porc + ghiveci legume+ salata
frigarui cu carne porc, ardei, rosii.
500 gr coaste porc slabe (cina 2 buc)
chiftelute de porc + ghiveci legume+ ardei capia copt
muschi de porc cu zucchini la gratar + salata asortata
ficatei de pui cu varza calita + salata
ficatei de pui cu salata varza / salata castraveti
ficatei de pui cu legume la abur
legume la gratar (dovlecei) cu sos tzatziki
dovlecei la cuptor cu mozzarella
conopida cu branza degresata la cuptor + salata
100 gr branza degresata
200 g tofu la gratar + salata


Dieta Rina este contraindicată persoanelor care suferă de diabet sau afecțiuni ale stomacului, hipercolesterolemie, hiperuricemie si guta, dar si de afectiuni cardiovasculare sau boli infectioase cronice, cum sunt hepatitele virale. De altfel, înainte de a începe orice fel de dietă sau regim special, este recomandat să consultați medicul și să realizați un set complet de analize.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ceai de slabit chinezesc - SANYE ANTI ADIPOSE TEA

Ceaiurile diuretice pentru slabit

Ceaiul Zein | Catalin Botezatu a slabit aproape 9 kilograme cu ceaiul Zein